Teknolojinin etkisiyle internet kullanımının yaygınlaşması insanların sitelere erişim için çeşitli araçları kullanmalarına neden olur. Bu araçların başında arama motorları gelir. Sitelere ulaşımı kolaylaştıran arama motorlarının özellikleri, çalışmaları ve yaygın kullanılan çeşitlerine dair bilgiler şunlardır;
Arama Motoru Nedir?
İnternet ortamında bulunan web sitelerine ulaşmayı ve siteleri anlamayı sağlayan araçlara arama motoru denir. Kullanıcıların arama motorlarını kullanmaları motorları çalıştırarak kelime bazında arama yapmaları ile mümkün olur. Yazılan kelimeye ait bilgileri içeren web sitelerin listelenmesi ile kullanıcılar istedikleri sitelere ulaşarak yararlanma imkanı bulurlar.
Arama motorları web sitelerinden bilgileri toplayarak kullanıcılara ulaştırır. Bunun içinse bot veya robot ismiyle anılan yazılım uygulamalarından yararlanır. Bu uygulamaların kullanılmasıyla toplanan bilgiler dizin haline getirilerek internet kullanıcılarına ulaştırır.
Arama Motorları Ne İşe Yarar?
Arama motorları insanların merak ettikleri ve öğrenmek istedikleri bilgilere kolayca ulaşmasını sağlayan araçlardır. Haberler ve diğer içeriklerde arama motorlarının kullanılmasıyla ulaşılabilecek bilgileri oluşturur.
Arama motorlarının insanları aradıkları bilgiye ulaştırması için doğru talimatın verilmesi gerekir. Bunun içinse doğru kelimelerin belirlenmesi gerekir. Motorlar yapılan aramaları bot taraması, indeksleme ve kelime sıralama algoritmalarından yararlanma aşamaları kullanarak internet kullanıcılarına ulaştırır.
Arama Motorları Nasıl Çalışır?
Arama motorları bilgisayarlar ve mobil cihazlar üzerinde kullanılan araçlardır. Ayrıca bu araçlar uygulama halinde de indirilerek kullanım imkanı sunarlar. Bu araçların kullanılabilmesi için wifi veya mobil verinin olması yeterlidir.
Arama motorları kullanılarak arama işlemi arama bölümüne yazılan kelimelerle yapılır. Bunun için internet kullanıcıların aradıkları bilgi veya içeriği içeren kelimeyi seçerek aramayı gerçekleştirmeleri gerekir. Böylelikle aranan içerikler saniyeler içerisinde arama motoru listelerine yüklenir ve siteler arasından seçim yapılır.
Arama motorları SEO uyumlu olarak çalışırlar. Bu nedenle hazırlanan www uzantılı web sitelerinin arama motorlarında listelenebilmeleri için SEO uyumlu içerikleri barındırmaları gerekir. Böylelikle doğru içeriklere ulaşmak mümkün olur.
En Popüler Arama Motorları Nelerdir?
Arama motorlarının tarihçesi 1990 yılına kadar dayanır. Archie ismindeki ilk arama motoru Alan Emtage’nin çalışmalarıyla kurulmuş olan ve kişilerin dosyalara ulaşmasını sağlayan bir motordur. 90’lı yılların sonunda internet kullanımının yapılmaya başlaması farklı arama motorlarının tasarlanarak kullanıcılara sunulmasını sağlamıştır.
Günümüzde en popüler arama motorları şunlardır;
- Yahoo
- Yandex
- Baidu
- Microsoft Bing
- Ask
- Yaani
- Dogpile
- DuckDuckGo
- A9
Yeni bilgiler edinmek isteyen kişiler istedikleri arama motorlarını kullanarak arama yapabilirler. Böylelikle listelenen siteler içerisinden uygun gördüklerini inceleyerek yeni bilgileri öğrenirler. Ayrıca arama motorlarını kullanarak firmaları ve web sitelerini tanıma imkanı da elde ederler.
Google günümüzde en yaygın kullanılan arama motorudur. Bu motor Sergey Brin ve Larry Page tarafından 1999 yılında Google Search ismiyle kurulmuştur. Kullanıcıların yaptıkları aramalarda en iyi sonuçlara ulaşması için yeni algoritmalar oluşturuyor. Ayrıca kullanıcı deneyimi imkanı veren motor teknolojinin etkisiyle her geçen gün yenilenerek daha kolay kullanılabilir hale geliyor.
1999 yılından beri tercih edilen Amerika merkezli Google dünya genelinde %90 ve üzeri kullanım sağlıyor. Ayrıca her ayda milyonlarca kişi bu arama motorunu kullanarak yeni bilgilere ve içeriklere ulaşır. Google’ı merkezi Amerika’dan sonra en çok Fransa, Birleşik Krallık, Brezilya ve Hindistan kullanıyor.
Yahoo
En popüler arama motorları arasında Yahoo da yer alır. David Filo ve Jerry Lang tarafından 1994 yılında kurulan Yahoo büyük ses getirmiştir. Uzun yıllar yalnızca arama motoru olarak kullanılan Yahoo zaman içerisinde sinema, eposta, video, iletişim, fotoğraf ve müzik gibi farklı alanlarda da hizmet sunan platform halindedir.
Kuruluş tarihi itibariyle Google kadar eski olan Yahoo günümüzde de kullanılır ancak ilk kurulduğu zamanki popülerliğinde değildir. Dünya geneli kullanımı %2 olan Yahoo’yu Amerika, Tayvan, Hindistan, Brezilya ve İngiltere yaygın olarak kullanır.
Yandex
Türkiye’de Google arama motorundan sonra en çok tercih edilen arama motoru Yandex’tir. Yandex Arkady Volozh ve İlya Segalovich tarafından 1997 yılında kurulmuştur. Yandex, Rusya merkezli olup merkezinin en çok tercih edilen motorudur. Dünyada tercih edilen arama motorları arasında üçüncü sırada olan Yandex 2011 yılından beri Türkiye için de hizmet verir. 2015 yılında Microsoft’la anlaşarak firma ürünlerinin varsayılan olarak kullanılır. Ayrıca 2020 yılı itibariyle Huawei tarafından kullanılmaya başlanmıştır. Yandex Rusya dışında Türkiye, Kazakistan ve Belarus tarafından yaygın şekilde kullanılır.
Baidu
Dünyanın en çok tercih edilen arama motorları arasında Çin’de ortaya çıkan Baidu bulunur. 2000 yılında Eric Xu ve Robin Li tarafından kurulan Baidu milyarlarca aramanın yapıldığı bir motordur. Çin başta olmak üzere dünyada popüler olan Baidu insanlara çevrimiçi ansiklopedi, haritalar ve tartışma formu gibi alanlarda da kullanım imkanı sunar. Ayrıca Baidu kullanıcılara 57 farklı arama yapma hizmeti sunarak pazar payını her geçen gün artıran bir arama motorudur.
Baidu Çin haricinde Kore, Tayvan, ABD ve Hong Kong gibi ülkelerde de yaygın şekilde kullanılır.
Microsoft Bing
İnternet kullanıcılarının arama yapmak için kullanabilecekleri araçlardan biri de Bing arama motorudur. Bing 1 Haziran 2009 tarihinde kurulmuş olup Windows Live Search’in yerini almıştır. İlk ismi Kumo olan Bing kullanıcılara 40 farklı dilde arama yapma imkanı sunar.
Microsoft alt yapısına sahip olan Bing Dünya’da en çok tercih edilen ikinci arama motoru olma özelliğine sahiptir. Bing Amerika dışında en çok Çin, Almanya, Fransa ve Japonya’da tercih edilir. Dünya geneli arama motorunun kullanım oranı ise %2,44’tür.
Ask
Ask internet kullanıcılarının içerik ve haber aramak için tercih ettikleri arama motorlarındandır. 1996 yılında Garrett Gruener ve David Warthen tarafından kurulan Ask’ın merkezi ise ABD Berkeley’dir. Ask.com şeklinde kullanılan arama motoru kullanıcılara soru sorma ve doğru cevapları alma imkanı sağlar. Ask Amerika’nın dışında Japonya, Almanya, Hindistan ve Brezilya’da da yaygın şekilde kullanılır.
Dogpile
Dogpile dünya genelindeki popüler arama motorlarından bir tanesidir. Dogpile 1996 yılında kurulmuş olan Aaron Filn isimli bilişimci tarafından geliştirilmiştir. Dogpile yapılan aramaların sonuçlarını yaygın kullanılan arama motorlarının verilerini kullanarak kullanıcılara sunar.
Amerika’da yaygın kullanılan Dogpile ayrıca Kanada, Endonezya, Hindistan ve Birleşik Krallık’ta kullanılır.
DuckDuckGo
İnternet kullanıcıları tarafından tercih edilen arama motorlarından biri de DuckDuckGo arama motorudur. DuckDuckGo Gabriel Weinberg tarafından 2008 yılında kurulmuş olup arama motorunun kullandığı dil Perl dilidir.
FreeBsd üzerinde çalışan DuckDuckGo’nun diğer arama motorlarından farkı internet kullanıcılarının IP adreslerini kaydetmemesidir. Ayrıca kişisel bilgileri kaydetme özelliği de bulunmayan DuckDuck Pensilvanya merkezli olup Çin, Kanada, Birleşik Krallık ve Almanya’da da kullanılır.
Yaani
Turkcell telekomünikasyon şirketi tarafından 2017 yılında geliştirilmiş olan Yaani arama motoru Türkiye merkezlidir. Arama yapılan dil bilgilerini anlayabilmesi nedeniyle kullanıcılara kolaylık sağlayan Yaani mobil cihaz ve bilgisayarlar üzerinde kullanılır.
Ortalama 5 yıldır piyasada bulunan Yaani Türkiye’de yaygın şekilde kullanılır. Yaklaşık 5 milyon üyesi olan arama motorunun verileri ise Türkiye’de tutulur.
A9.Com
Kullanıcıların en çok tercih ettiği arama motorlarından biri de A9 isimli motordur. Bu arama motoru Amazon şirketi tarafından 2003 yılında kurulmuş olup kurucusu Udi Manber’dir. Amerika merkezli olan bu motor Amazon sitesi içerisinde kullanıcıların arama yapmalarına imkan tanır. A9 üzerinde arama yapabilmek için uygun olan arama kelimelerinin girilmesi gerekir.
Bir cevap yazın